Står du for at skulle male din bolig indvendig? Så skal du selvfølgelig først og fremmest tage stilling til, hvilke farver der skal anvendes i hvert enkelt rum.
Det er ikke sikkert, at du får det flotteste resultat ved at holde dig til én enkelt farve. Du kan kreere de smukkeste farvespil med de rette toner og samtidig skabe variation ved at anvende forskellige nuancer.
Et andet parameter for malingens udtryk er dens glans. Glansgraden angives i tal fra 3 til 90 og afhænger af den procentvise andel af lak, som er tilsat malingen. Således vil en maling med glansgrad 10, som tilhører kategorien mat maling, bestå af 10% lak.
En maling med glansgrad 3 er den helt matte maling, som typisk anvendes i forbindelse med maling af lofter. Og glansgrad 90 er den mest blanke og skinnende variant, som bruges til maling af indvendigt træværk – for eksempel døre, fodpaneler og vinduesrammer.
Imellem glansgrad 6 og 30 finder vi de matte og halvmatte glansgrader. Den matte type maling egner sig til maling af vægge i stuen, i soveværelset, i entréen og på børneværelset. Den halvmatte variant, som er tilsat mere lak, bruges ofte til maling af vægge på badeværelset samt i køkkenet, hvor væggen nemt skal kunne vaskes.
Fordele ved den matte glans
Når du skal vælge maling til dine stuer og værelser, er det oplagt at vælge en mat maling. At malingen er mat i sit udtryk, betyder ikke, at den er kedelig, men at den har et blødt og silkeagtigt udtryk.
Når andelen af lak i en maling ikke er så høj, vil genskinnet fra vinduer og andre lyskilder minimeres. Du kan med mat maling skabe en lun stemning i din stue, idet belysningen vil blive blidere og mere diffus, end hvis du valgte en højglans maling.
Forskellige glansgrader til forskellige rum
Da væggene i stuen ikke bliver udsat for fedt og snavs på samme måde som væggene i køkkenet, har du ikke det store behov for at kunne vaske dem ned. Derfor vil du sagtens kunne male væggene med maling i en glansgrad 6 for det varmeste og mest hjemlige udtryk.
I børneværelset og i entréen giver det dog mening at vælge en mere blank maling, da disse rum er mere trafikerede og væggene dermed mere udsatte. Du kan med fordel vælge en maling i glansgrad 10 eller højere, hvis du vil have mulighed for at rengøre væggene.
Til lofterne i disse rum vil man som regel vælge maling af typen lofthvidt, hvilket vil sige en helmat maling i glansgrad 3-5. Loftet i køkkenet bør dog holde en højere glansgrad, da de kan gå hen og blive nussede i forbindelse med madlavning.
Højere glansgrad til vådrum og køkkener
Væggene i køkkenet bliver ligeledes udsat for mados og – hvis du har gaskomfur – partikler fra sod, som kan sætte sig i malingen. Samtidig er såvel temperaturen som luftfugtigheden mere svingende i køkkenet end i eksempelvis din stue, hvilket også kan tære på væggene.
Derfor er det en god idé at vælge en maling med en højere glansgrad til disse vægge. Maling til køkkenvægge skal kunne tåle rengøring og generelt være mere hårdfør end den maling, du vælger til stuer og værelser.
Til dit badeværelse bør du vælge en decideret vådrumsmaling. En vådrumsmaling er robust og kan derfor modstå fugt. Maler du væggene i badeværelset med vådrumsmaling, undgår du, at malingen bliver misfarvet eller skaller af, når den kommer i forbindelse med dampen fra badet. Og du vil kunne rengøre dine vægge med en fugtig klud.
Få flot og skinnende træværk med halv- eller helblank maling
Maling med en glansgrad på mellem 30 og 60 betegnes som halvblank maling og alt derover som helblank. Denne type maling, som har det højeste indhold af lak, anvendes typisk på indvendigt træværk.
Med helblank maling får du smukke paneler, dørkarme og vinduesrammer, som står i flot kontrast til de matte vægge. Du kan vælge at male eksempelvis døre og dørkarme med maling af varierende glansgrader og dermed skabe spændende afveksling.